lördag, juli 02, 2005

Mpembaeffekten

Du kanske någon gång har hört någon säga att varmt vatten fryser fortare än kallt vatten. Detta kallas för mpembaeffekten och beror på diverse olika saker. En intiutiv förklaring är följande:

Antag att man ska frysa 20 gradigt vatten och 25 gradigt vatten. Behållarna med vatten är lika och fyllda med lika mycket vatten. Man använder två exakt lika frysboxar med samma initialtemperatur för att frysa vattnet.

När man placerar det 20-gradiga vattnet i ena frysen ställs behållaren på en hylla där det finns lite frost, men behållaren är inte varm nog för att smälta frosten. Således fungerar frosten som en isolator som gör att vattnet inte fryses så snabbt som det skulle kunna.

Den andra behållaren placeras på motsvarande plats i den andra frysboxen. Men temperaturen hos denna behållare är hög nog för att smälta frosten. Detta gör att det inte finns någon frost, och därför finns ingen isolator mellan hyllan och behållaren. Alltså kan denna frysboxen kyla ner vattnet effektivare än den andra.

Intressant...

Etiketter:

1 Comments:

  • Shit, och här sitter jag och surfar, utan en tanke på att frosta av frysen.

    /Mats

    By Anonymous Anonym, at lördag, 02 juli, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home